Undringer om Annual Reviews, hvordan lære mest mulig av året som har gått, og hvordan legge grunnlaget for et suverent '21

Spørsmål til refleksjon i det vi avslutter et år og starter på et nytt.

Romjulen er en av mine favorittperioder. Året er på hell, og det er tid for å reflektere over hva som har vært, drømme om hva som kan bli, og planlegge hva som bør gjøres på kort og mellomlang sikt.

Jeg opplever at mange dessverre kaster bort denne gyldne anledningen til dyp refleksjon. Hele desember stresser man med sluttspurt på jobb, julelogistikk på hjemmebane, og ikke minst de fordømte julegavene som vi føler oss pliktige til å kjøpe, pakke inn, gi bort, se bli pakket opp og satt til nedstøving i mottakers kjeller. Når romjulen så melder sin ankomst første juledag, er man så utladet av stress og så forstoppet av svor at det går en liten uke før hjernebarken er operativ igjen, og da er det jaggu allerede blitt nyttårsaften. Trekvart flaske boblevann og en hangover senere er du sannelig i gang med hverdagen igjen, og denne tiden for refleksjon ble kansellert og erstattet med et døllt nyttårsforsett om å bevege litt mer på kroppen enn i fjor.

There must be a better way.

“Annual Review” er en intensjonell måte å entre et nytt år på

I 2013 sa jeg adjø til julegaver for godt, som kan anbefales på det varmeste. Hopp av gavekjøret. Bruk desember i skisporet, ikke på shoppingsenteret. Alle du kjenner har alt de trenger uansett.

Omtrent samtidig begynte jeg å eksperimentere med ulike måter å gjennomføre en “Annual Review” på, eller en personlig årskavalkade om du vil.

Annual Reviews handler om to ting:

 1. Å tenke skikkelig gjennom året som har gått, og fange læringspunkter du ønsker å ta med deg videre.

 2. Planlegge det nye året basert på innsikten fra det forrige.

Dette ser i praksis ut som en serie av refleksjonsøvelser og spørsmål som du stiller deg selv (eller en partner) og bruker god tid til å lete etter svar på. Etter mange runder med Annual Reviews (som etter hvert ble til Quarterly Reviews 4 ganger i året for mitt vedkommende) har jeg funnet et rammeverk som funker for meg, som kanskje kan funke for flere. I stedet for å legge ut i det vide ordelag om alle detaljene, vil jeg heller dele et par ting som du kan tenke gjennom på egenhånd mens du sitter ved peisen i romjulen.

Se det store bildet

Jeg har en tendens til å leve livet mitt nede i detaljene og i prosjektene som foregår akkurat nå og de neste 2-3 ukene. Jeg trenger hjelp og påminnelser fra meg selv eller andre for å løfte blikket og se det store bildet, det som virkelig betyr noe i 10, 20 og 50 års perspektiv.

Derfor starter jeg alltid min annual review med å lese følgende tekster:

Og ikke minst tar jeg en god kopp kaffe og ser Steve Jobs dele tidløs visom i verdenshistoriens beste commencement speech:

Reflekter over året som har gått

Nå flytter jeg fokus fra det store bildet til en liten del av det, nemlig de siste 12 månedene. Her er et par av øvelsene jeg liker godt:

Highs and lows i kalenderen

Se gjennom kalenderen din måned for måned fra og med januar 2020, og ha to ark foran deg.

På det ene arket skriver du ned alt som ga deg energi, mening og glede i 2020. Inkluder ting du er glad for at skjedde, og ting du ønsker å gjøre mer av i fremtiden.

På det andre arket havner alt som tok energi, eller som tok unødvendig tid, eller som du i retrospekt helst ville unngått.

Evaluer alt som skjedde i 2020, måned for måned: prosjekter du startet eller tok del i, opplevelser, happenings, beslutninger du tok, og ikke minst folk du var sammen med.

Fange løse tråder og uferdige tanker

Gå gjennom notatene dine i årets notatbøker, de være seg fysiske eller digitale. Fang alt som er verdt å tenke mer på – idéer, skriblerier eller tanker du hadde en gang i sommerferien som svant hen i glemmeboka, og sett av tid til å tenke mer på de tankene som fortjener det.

Plukk og miks: Refleksjonsspørsmål for å se 2020 i nytt lys

Velg deg ut noen spørsmål fra listen under, eller kom opp med noen egne (send meg gjerne dine spørsmål hvis du kommer opp med flere!). Bruk god tid på å finne svar på disse, og skriv dem gjerne ned så du kan se tilbake på dette om et år eller et kvartal.

 • Hva er dine topp 3 “wins” fra året som har gått?

 • Hva er dine topp 3 læringspunkter fra året?

 • På hvilke måter tok du risiko dette året?

 • Hva var årets beste og verste beslutning, gitt informasjonen du hadde i beslutningsøyeblikket?

 • Hvilke beslutninger ledet til de beste og dårligste resultatene, i etterpåklokskapens lys?

 • Hva var det viktigste du gjorde for et medmenneske i år?

 • Hva har du skammet deg over i 2020?

 • Hva er noe uferdig du ender året med?

 • Hva er du mest fornøyd med å ha fullført eller gjennomført i år?

 • Hvilke tre personer hadde størst påvirkning på livet ditt i år, og hvorfor?

 • Hva var årets største overraskelse?

 • Hva trigget din største overreaksjon i år?

 • Hvem har du såret i år? Hvem skylder du en unnskyldning som ikke har blitt gitt?

 • Hva trenger du å si eller gjøre for å føle deg “ferdig med året” og klar til å lukke kapittelet 2020?

 • Hva er ett ord eller en setning som best oppsummerer året ditt?

Skriv ut en takknemlighetsliste

Sett av 20 minutter med papir eller blankt digitalt ark og skriv ned absolutt alt du er takknemlig for fra året som har gått. Bruk deretter noen minutter på å la alt det som står på papiret synke inn.

Dette er en utmerket øvelse for å dempe følelsen av å ikka ha gjort eller oppnådd så mye som man skulle ønske. Vi har alle så mangt å være takknemlige for, men mange av oss trenger å sette av tid til å tenke på det.

Drømme og planlegge for neste år

Nå har vi kommet til det de fremovertenkende blant oss liker best, nemlig å drømme og planlegge for året som kommer. Poenget med å ta dette etter refleksjonen over året som har gått, er at vi ønsker å inkorporere ting vi har lært i 2020 når vi planlegger 2021.

Slik unngår vi å gjøre de samme feilene om igjen, og vi sikrer at 2021 bygger på visdommen fra året vi nettopp har vært gjennom.

Spørsmål for året som kommer

 • Hva ville gjort 2021 til det desidert beste året i ditt liv?

 • Hvilke mål setter du deg for 2021? (Læringsmål? Karrieremål? Relasjonelle mål?)

 • Hvilke nye gode vaner kan hjelpe deg i retning av svaret på forrige spørsmål?

 • Hvilke av dine eksisterende dårlige vaner kan du fjerne for bevege deg i riktig retning?

 • Hva ved deg selv forplikter du deg til å endre eller forbedre?

 • Hva ønsker du skal være din største “win” i 2021?

 • Hvilke råd vil du gi deg selv på vei inn i det nye året? Hvilke råd tror du at en 10 år eldre versjon av deg selv ville gitt deg hvis han/hun kunne reise tilbake i tid og møtt deg her og nå?

 • Hva ser du frem til å lære deg i det nye året?

 • Hvem eller hva (unntatt deg selv) ønsker du å tjenestegjøre i 2021?

 • Hva gir deg glede og overskudd i hverdagen, og hvordan skal du sikre at det gjøres plass til slike oppladende aktiviteter i 2021? (Protip: legg det inn i kalenderen allerede nå!)

 • Hvilket ord eller setning vil du ha som overordnet tema for 2021?

Konkretiser de store tankene

Det er vel å bra å drømme, men nyttårsforsetter og store tanker svinner ofte hen nesten like raskt som nyttårsrakettenes glød forsvinner fra himmelen. Grunnen til det er at man stopper ved drømmestadiet, og ikke får satt sine vidløftige drømmer ut i livet når hverdagen røyner på og tiden blir knapp.

Nøkkelen er å sette av tid og ressurser til det du ønsker å gjøre i 2021 allerede nå. Hvis du ikke dedikerer tid nå, kommer tiden til å bli slukt av andres agendaer. Det er sånn tid funker i våre moderne liv.

Gå derfor inn i kalenderen din og legg inn gjentagende events på alt du nå har sagt at du ønsker å gjøre jevnlig gjennom året. Det sikrer at du ikke kommer til 15. januar og har glemt alt sammen.

Sett ideal-uken på repeat

Siste øvelse er en god gammel favoritt hos meg. Vi vet fra psykologisk faglitteratur at vi mennesker stort sett alltid velger minste motstands vei, fordi vi er skrudd sammen for å spare på det vi har av ressurser. Kroneksempelet er organdonasjon: i land hvor man må krysse av på et skjema for å si JA til organdonasjon, er cirka 10% av befolkningen donorer. I land der man må krysse av for å si NEI til organdonasjon, er cirka 90% organdonorer. Vi velger som regel “the default option”, selv når det å ta et gjennomtenkt valg som kan redde andre menneskers liv kun ville kreve å sette et kryss i en boks på et skjema.

Et smart triks er derfor å bruke dette mot deg selv, for å gjøre det enkelt for fremtidige deg å gjøre det som reflekterte og kloke nåtids-deg har funnet ut at er lurt å gjøre.

Jeg anbefaler derfor å skissere opp hvordan din ideelle “vanlige uke” ser ut. Fyll inn når du jobber, trener, treffer venner, lærer deg noe nytt, ønsker å lese bøker – alt sammen.

Deretter går du inn i kalenderen og setter opp denne ideal-uka.

Så velger du alle de kalender-eventene du nettopp la inn, og setter dem til “repeat every week”.

Voilà! Nå har du en default uke som er designet med intensjon. Alle endringer som skal gjøres krever nå at du tar et aktivt valg om å fravike fra det du i utgangspunktet hadde tenkt var en ideell måte å bruke tiden din på. I mange tilfeller vil du sannsynligvis oppleve at det greieste er å bare følge protokollen og kalenderen du allerede har satt opp.

Vær forfatteren av ditt eget liv

Taking the time to perform an annual review is the most effective way I know of to edit your own narrative and be the author of your own life. Don’t miss the opportunity.

-Tiago Forte

Dette synes jeg er et velegnet sitat for å ende disse Undringene. Alt for mange av oss blir passive tilskuere til våre egne liv. Ta heller opp pennen og bli forfatteren av det narrativet som utgjør dine relativt få runder rundt sola. Du kan i stor grad styre både hva som skjer, hvilke plot twists som dukker opp, og hvilke karakterer som får spille fremtredende roller. Benytt sjansen.

Med ønske om et gledelig, intensjonelt og verdiskapende nytt år. Takk for at du har fulgt Undringer i året som har gått – håper du følger med også inn i det som kommer.

-Jacob


Har du hatt glede av Undringer i 2020? Del gjerne med en venn eller fem som kan få glede av det i 2021 🙌

Leave a Reply